Welkom lieve baby

Eindelijk is “de baby” van je zus, nicht, vriendin, buurvrouw of wie dan ook geboren. Je bent super nieuwsgierig naar de naam. Hebben zij hun zoon Daan, Noah of Sem of hun dochter Anna, Emma of Tess genoemd? Dan zijn zij zeker niet de enige. Deze namen waren namelijk het meest populair in 2016. Ruim 680 jongens kregen de naam Daan en ruim 660 meisjes die in 2016 geboren werden heten Anna. En dat terwijl ik bijna iedere zwangere vrouw hoor zeggen dat ze geen naam uit de top 10 willen, zodat hun kind straks niet met 3 naamgenootjes in de klas zit. En die kans is natuurlijk een stuk kleiner wanneer je je dochter Flame noemt, of de naam Nim kiest voor je zoontje.

Ik blijf het leuk vinden om te horen hoe de ouders hun kindje hebben genoemd. Bij het ontwerpen van geboortekaartjes heb ik erg vaak het voorrecht om als (een van de) eerste de naam te weten, dat voelt dan toch wel erg bijzonder. Een klein geheimpje tussen mij en de ouders. Het bijzondere vindt ik dat, wanneer ik de naam al een langere tijd weet, deze vaak ook echt bij het kindje lijkt te kloppen als hij of zij geboren is. Alsof je al een soort van band met hem of haar had, nog voordat hij/zij geboren was.
Zo vindt ik Rizzah inmiddels een hele normale naam. Rizzah was de eerste baby waarvoor ik een geboortekaartje mocht maken. Hij is het zoontje van een vriendin van me, en eerlijk gezegd zou ik enorm verbaasd zijn wanneer hij Pim of Joep had geheten. Dat Rizzah niet zo’n normale naam was merkte ik toen ik de lijst met “200 vreemdste voornamen van 2015” tegenkwam. Op nummer 167 staat hij namelijk, Rizzah-Roué. Oke, ik geef eerlijk toe ik weet niet goed hoe ik Roué uit spreek, maar hij wordt dan ook “gewoon” Rizzah genoemd.

Voor mijn gevoel past zijn naam niet tussen namen als Ludwanéson, Quencilishano, R’Gentle en Yah’mairah-Yilmaz. Of de meisjesnamen die in de lijst voorkomen: Devyntreashure-Jahaily, Djyanisyah-Dahlia, Blessing-VirginYah en Princessbunmi (2013). Uniek is Rizzah’s naam zeker, hij is namelijk de enige in Nederland met deze naam. Net zoals zijn zus Seiichi-Joan trouwens de enige in Nederland is met haar naam. Leuk detail vindt ik dat de moeder van Seiichi en Rizzah dan weer enorm moest wennen aan de naam van mijn jongste dochter: Vieve. Terwijl de naam Vieve toch echt 72 keer voorkomt in Nederland. Als is dat nog best bijzonder als je het vergelijkt met de naam van onze oudste dochter. De naam Nomi komt namelijk 312 keer voor in Nederland.

Ondanks dat ons gezin compleet is met onze twee meiden, ben ik nog vaak opzoek naar een babynaam. Als ik een geboortekaartje ontwerp wil ik graag een naam die bij de stijl van het kaartje past. En dat is niet altijd even makkelijk. Ik denk dat ik in totaal al heel wat uren op namen website heb doorgebracht. Ik heb meerdere blogs gelezen en ik las zelfs een boek over voornamen (dat boek “Wie noemt zijn kind nou Chardonnay?” is trouwens echt heel erg leuk om te lezen). Een van mijn favoriete namen voor op een meisjes-kaartje is de naam Mikki. Ik vind het een naam die zowel lief als stoer kan zijn, waardoor hij bij veel verschillende kaartjes past, en hij past ook nog eens perfect bij &MIK.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie de naam van jullie kindje hebben gekozen. Is hij of zij vernoemd, of zit er een andere leuk verhaal achter de keuze? Gingen jullie voor een top10 naam of juist niet?
Ik ben vooral erg benieuwd of jullie de naam al gedeeld hadden met degene die jullie geboortekaartje heeft ontworpen. Ik merk namelijk dat sommige mensen dat best “vreemd” vinden om te doen…

Liefs,

Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van www.enmik.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 27 reviews.