Leeftijdsverschil

“En? Wanneer komt nummer 2?” Deze vraag lijkt ineens iedereen te stellen na de verjaardag van de oudste. Bij mij was dat bij de oudste niet het geval, aangezien ik nog erg jong (en bovendien single) was. Maar na de eerste verjaardag van dochter nummer 2 werd de vraag of er nog een derde kwam ineens wel veel vaker gesteld. Het lijkt wel alsof veel mensen niet beseffen dat dit een pijnlijke vraag kan zijn (en dat het gewoon ongepast is).

Ik vraag me wel altijd af waarom die vraag ineens zo vaak komt na de eerste verjaardag. Is 1,5 tot 2 jaar dan echt het ideale leeftijdsverschil? Mijn dochters schelen ruim 10 jaar. Ik besef me goed dat dit niet standaard is, maar ik zie er heel veel voordelen in, maar dat lijkt niet iedereen te begrijpen.

Nu ben ik van mening dat alle leeftijdsverschillen hun voor en nadelen hebben en dat het vooral heel erg persoonlijk is. Ik schrijf in deze blog mijn gedachte over de verschillende leeftijdsverschillen, maar ik wil wel graag benadrukken dat ik me heel goed besef dat je dit natuurlijk niet (helemaal) voor het zeggen hebt.

Een leeftijdsverschil van minder dan 2 jaar lijkt me enorm pittig. Al hoor ik van de ervaringsdeskundige dat nummer 2 “makkelijk mee gaat in het dagelijkse ritme”. Voor de kindjes lijkt een zo klein mogelijk leeftijdsverschil me het leukst. Ze kunnen al vrij snel samen spelen en gaan waarschijnlijk “samen” naar dezelfde school.

Het meest voorkomende leeftijdsverschil is 2 tot 3 jaar. Voor mij zou dit betekenen dat ik ongeveer nu baby nummer 3 zou krijgen. En heel eerlijk gezegd kan ik me echt niet voorstellen dat wij daarvoor gekozen zouden hebben. Onze jongste dochter heeft nogal een eigen wil en wil eigenlijk graag dat haar wil wet is. Het lijkt me echt heel zwaar om naat een peuterpuber ook nog een baby in huis te hebben. Al denk ik dat zij zelf best wel een broertje of zusje zou wilen nu (sorry lieve Vieve).

Persoonlijk lijkt een leeftijdsverschil van 4 jaar of meer mij fijner. De oudste gaat naar school als de jongste wordt geboren, waardoor er ook meer tijd is voor een-op-een tijd met de jongste. Wat ik wel lastig zou vinden is dat de jongste nog veel slaapt, terwijl de oudste dus elke middag uit school gehaald moet worden, bij een vriendje wil spelen, naar zwemles moet etc. Daarnaast begin je dus opnieuw met de luierperiode.

Zoals ik hierboven al schreef zit er tussen mijn dochters ruim 10 jaar verschil. Toen mijn oudste dochter 9 was raakte ik zwanger, maar helaas eindigde deze zwangerschap in miskraam bij 12 weken. Toen ik weer zwanger raakte en mijn jongste dochter werd geboren was de oudste inmiddels 10 jaar en 4 maanden. Praktisch was het tijdens de zwangerschap zeker. Ik hoefde de oudste niet meer te tillen (behalve toen zij haar enkelbanden scheurden en in het gips kwam te zitten toen ik 20 weken zwanger was) en ze was oud genoeg om zelf naar school te lopen en bij vriendinnetjes in de buurt te gaan spelen. Hierdoor kon ik de rust nemen die ik (en mijn bekken) nodig had.

Ook toen de jongste eenmaal was geboren was het leeftijdsverschil erg leuk. Zo was de oudste vanaf het begin af aan erg zorgzaam over haar kleine zusje. Zo las ze haar zusje van nog geen 24 uur oud voor uit het boek “Raad eens hoeveel ik van je hou”. En niet alleen vertelde ze het verhaal, ze liet ook alle plaatjes zien.

Inmiddels is de oudste 13 en de jongste 2,5. Nogsteeds zie ik vooral heel veel voordelen aan dit leeftijdsverschil.
Als ik een nadeel moest noemen dan is het denk ik het kiezen van uitstapjes. De oudste wil voortaan liever naar een grote stad om te shoppen, terwijl de jongste het liefst naar de dierentuin wil.
Daarbij moest ik, doordat de oudste al zo zelfstandig was, ook wel weer enorm wennen aan het leven met een baby. Toch is het “helemaal opnieuw beginnen” me niet tegengevallen. Het maakt alleen wel dat ik zeg, nu is ons gezin compleet.

Ik ben benieuwd hoeveel leeftijdsverschil er tussen jullie kindjes zit, en wat jij hiervan de voor en nadelen vindt.

Liefs,

Robin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De waardering van www.enmik.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 27 reviews.